Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

                                            ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ... τα  καλύτερα.




Τα καλύτερα μελομακάρονα . Τα φτιαχνω  πολλά χρόνια  και όσες φορές   δοκίμασα άλλη συνταγή   δεν έμεινα  ευχαριστημένη.
Η συνταγή είναι απο το βιβλίο  ζαχαροπλάστικής  της   Χρύσας Παραδείση  έκδοσης 1959.

ΥΛΙΚΑ

9 φλυτζ. τσ. αλεύρι  (αφαιρώ 1 φλυτζ. αλεύρι και  βάζω 1 φλυτζ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό )
2 κ. τσ. ρόγιαλ μπαίικιν πάουντερ
1 κ.τσ. κοφτό  σόδα
 ελάχιστο αλάτι
3 φλυτζ. τσ. λάδι
1 φλυτζ. τσ. ζάχαρη
1/2 φλυτζ. τσ. χυμό πορτοκαλιών
1/2 φλυτζ. τσ. κονιάκ   (και λίγο ακόμα  για να ρίξετε στο τσαγάκι σας)
1 κ. σούπας κοφτή κανελλογαρύφαλα
καρύδια κοπανισμένα
 κανέλα

Για το σιρόπι

3 φλυτζ. τσ. ζάχαρη
3 φλυτζ. τσ. μέλι
3 φλυτζ. τσ. νερό

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζετε το αλεύρι, την μπαίίκην πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
Χτυπάτε μαζί  με το λάδι , τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιών.
 Προσθέτετε  το κονιάκ και τα κανελογαρύφαλα και συνεχίζετε το χτύπημα
.Κατόπιν ρίχνετε τμηματικώς το αλεύρι.
 Ζυμώνετε τη ζύμη και ρίχνετε αν χρειαστεί λίγο ακόμα αλέυρι.
 Τη σκεπάζετε και την αφήνεται 1/2  ώρα για να ξεκουραστεί.
Κατόπιν την ξαναζυμώνετε ελαφρά και πλάθετε τα μελομακάρονα.
Ψήνετε τα μελομακάρονα για 25 με 30 λεπτά σε μέτριο φούρνο. ΑΦΗΝΕΤΕ  ΝΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ
Βράζεται όλα τα υλικά για το σιρόπι, αφαιρείτε τον αφρό.
Ρίχνετε  λίγα -λίγα  τα μελομακάρονα στο σιρόπι , τα αφήνετε λίγα λεπτά και προσεκτικά τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε σε πιατέλα. Τα πασπαλίζετε με κανέλα και καρύδια.
 Διατηρείτε  το σιρόπι  ζεστό  όσο μελώνετε τα μελομακάρονα.


Θα  τα φτιάξω τη Τετάρτη  ( για να μείνει κανένα για τα Χριστούγεννα ) και τότε θα σας τα φωτογραφίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου